Web Analytics

Je tady fantastická Noc vědců! Pevnost poznání pohltí dnes od šesti do jedenácti večer

  • Úvod
  • Aktuality
  • Je tady fantastická Noc vědců! Pevnost poznání pohltí dnes od šesti do jedenácti večer

Noc vědců v Pevnosti poznání
6. října 2017, od 18.00 do 23.00

Téma: Mobilita

  • máme pro vás výjimečně otevřeno od 18.00 do 23.00.
  • zaplatíte snížené vstupné 50 Kč do 3 expozic (Rozum v hrsti / Věda v pevnosti / Světlo a tma), kde bude část doprovodného programu.
  • expozice Živá voda kompletně zdarma!
  • v planetáriu budeme promítat za 20 korunkaždých 30 minut (vstup omezen na max. počet 20 osob na jeden film).
  • v Laudonově sále (přízemí) chystáme chill out zónu s občerstvením skvělé restaurace Lobster.
  • přidejte se na facebookovou událost a mějte přehled o všech novinkách

Rozzářená Pevnost

Rozzářená Pevnost

Tento program začne po setmění ve 21 h. Fascinující pohyblivé obrazy na fasádě Pevnosti poznání. Návštěvníci si mohou vyzkoušet živou Tagtool animaci, a to přímo s vývojáři této úžasné aplikace. Tagtool je podle definice samotných autorů nástrojem určeným k performanci a vizualizaci představ kdekoliv na pódiu nebo na ulici. Je to kombinace kresby či malby a kreativní video hry. Celý nápad se zrodil kolem roku 2005 v hlavách nadšenců z Vídně. Sami od té doby s Tagtoolem objíždějí celý svět a dělají živé performance. Ve spolupráci s Festivalem VZÁŘÍ.

Hmyz v pohybu - na souši, ve vzduchu i ve vodě

Hmyz v pohybu - na souši, ve vzduchu i ve vodě

Expozice Živá voda
Zajímá vás, jakou podobu má to, co umožňuje hmyzu léta, běhat a plavat? Jak vypadají různá křídla a končetiny k běhu, lovu, plavání, skákání, hrabání, zpěvu i sběru pylu. Co létá a běhá v bytech a domech, na půdách, ve sklepech, na zahradách a v sadech, v lesích a na loukách, všude okolo nás. To i další se vám představí na vlastní oči i pod lupou.(Katedra zoologie PřF UP v Olomouci)

Geologický koutek

Geologický koutek

Expozice Živá voda
Horniny se mohou zdát jako nudné neživé předměty, ale ve skutečnosti jsou to akční hrdinové neživé přírody. Překonávají v rámci tektonických pohybů obrovské vzdálenosti (i když jim to trvá někdy i miliony let).  Během své poutě napříč geologickým časem se mohou i měnit (metamorfovat) a musejí odolávat také erozi. Mnohé z úžasných skalních měst na území České republiky vznikly za přispění nejrychlejších erozních pohybů a to řícení či svahovými sesuvy. Ty mohou být pro obyvatelstvo i nebezpečné.

Pohyb pod hladinou

Pohyb pod hladinou

Útočit, nebo uprchnout? Uplavat, uhnout, utéct, prostě uniknout. Úplně, a hlavně úspěšně! Prokoukněte s námi úhybné manévry vodních bezobratlých živočichů a sledujte jejich pestré pohybové aktivity pod vodou. Jak souvisí tvar těla se způsobem pohybu? Kdo je nejrychlejší lovec? A jak se chodí po vodní hladině? Inspirujte se s hydrobiology z katedry zoologie.

Fascinující a kouzelný svět rostlin

Fascinující a kouzelný svět rostlin

Expozice Živá voda 
Svět rostlin, jak jste jej nikdy neviděli, představí Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR. K vidění budou kouzelné svítící kytky a pokusné rostliny, kterým stačí k životu uzavřená sklenice a agar. Pod mikroskopem si návštěvníci prohlédnou ty nejjemnější rostlinné struktury a vyzkoušejí práci vědce. Zájemci se dozví, jak si vyrobit pH papírky z červeného zelí a určitě nepřehlédnou dvoumetrový model DNA.

Všudypřítomná energie

Všudypřítomná energie

Expozice Světlo a tma
Jedinečný workshop o energii, která nás obklopuje!  Dokáže laserové světlo prasknout nafukovací balonek? Posvítíme si díky citronu? Jak se udrží potraviny v chladu během dlouhé letní cesty autem? Proč se udržíme na jízdním kole? Jak získáváme energii ze Slunce? Vyletíme společně raketou na lihový pohon ke Slunci? Návštěvníci mohou odhalit tato tajemství společně s námi.

Netopýří noc

Netopýří noc

Přízemí/přednáškový sál
Každou celou hodinu od 19:00 do 24:00 – krátká exkurze z areálu Korunní pevnůstky do Bezručových sadů za tajuplnými nočními živočichy. V programu je detektorování, ukázky odchytu, ukázky handicapovaných netopýrů, představení moderní techniky používané při výzkumu apod. Kapacita každé vycházky je omezena na max. 30 účastníků, vstupenky budou k dispozici u vstupu do Pevnosti. Součástí programu bude i slavnostní zakončení výstavy "Netopýři tajemní a zranitelní". V přednáškovém sále se budou promítat dokumenty České televize Náš soused netopýr a Netopýři ve tmě.

Virtuální realita

Virtuální realita

Expozice Rozum v hrsti
Virtuální realita je nepřehlédnutelným technologickým trendem současnosti, zároveň je nazývaná technologií blízké budoucnosti. Návštěvníci  si vyzkoušejí různé hry, grafické programy, Google Earth. Program vznikl ve spolupráci s coworkingovým centrem Vault 42.

Rostliny v pohybu

Rostliny v pohybu

Chodba ve 2. patře
Katedra botaniky zájemce provede fascinujícím světem rostlin a mikroorganismů. Ukáže smrtonosné pohyby a pasti masožravých rostlin. Pod mikroskopem odhalí povrchové struktury pylových zrn, které umožňují jejich přenos z rostliny na rostlinu. Návštěvníci se dozvědí, jak putují semena napříč světem a jak se na naše území dostaly různé druhy rostlin. Lektoři se zaměří také na pohyblivost mikroorganismů a ukáží, že na mikroskopickém bojišti lze narazit na bleskurychlé vražedné predátory i těžké obrněné tanky. K dispozici bude také ukázka řasových kultur a jejich využití například v potravinářském průmyslu. Na vlastní kůži si lidé vyzkoušejí, jak takové zelené potvory chutnají.Seznámíte se také s rozmnožováním v říši hub a způsoby jejich rozšiřování, dále nahlédnete různorodost jejich plodnic, a můžete pod mikroskopem pozorovat různé typy spor.

Mobilní neonatologie

Mobilní neonatologie

Přízemí
Neonatologie (lékařské odvětví zabývající se péčí o novorozence) je velice dynamický a neustále se vyvíjející obor.  K významnému pokroku a snížení novorozenecké úmrtnosti přispěla také centralizace péče do specializovaných perinatologických center. A tak se nezřídka stává, že malé nemocné či předčasně narozené miminko, narozené v Olomouckém kraji, musí po porodu cestovat právě do olomoucké fakultní nemocnice. Tým novorozeneckého oddělení návštěvníkům představí vybavení sloužící právě k těmto transportům. A nejen to. V nemocnici je naopak snaha o co nejmenší „cestování“, a proto některá vyšetření jsou realizována pomocí mobilních přístrojů, které vám budou představeny. Stejně tak bude stanoviště „Péče o novorozence“ vybaveno mnoha fotografiemi a dalšími exponáty. Určitě si budete moci vyzkoušet resuscitační pomůcky, které mají lékaři při resuscitaci k dispozici. Program zajišťuje Fakultní nemocnice Olomouc.

Pohyb vody v rostlině

Pohyb vody v rostlině

Chodba ve 2. patře
Odkud rostliny berou životadárnou tekutinu tvořící naprostou většinu hmotnosti jejich těla? Jak s ní hospodaří, kam ji schovávají? Kudy voda v rostlinách proudí a co ji pohání? Program zajišťuje Botanická zahrada PřF UP

Jak vzniká originální exponát Pevnosti poznání

Jak vzniká originální exponát Pevnosti poznání

Expozice Věda v pevnosti
V Pevnosti poznání jsou umístěny originální interaktivní exponáty, které vznikly přímo v dílnách pevnosti.  Líbí se vám obří model mozku, koryto řeky nebo velká lavička v podobě stonožky? Pokud vás zajímá, jak podobné exponáty tvoříme, určitě se k nám podívejte v rámci Noci vědců.

Svět psychologie

Svět psychologie

Optické klamy
Vyzkoušejte si, zda se Vám povede vyhrát nad optickými klamy a zjistěte, jak vlastně fungují.

Stroopův test
Zasoutěžte si s námi o nejlepšího rekordmana ve Stroopově testu! Že nevíte, co to je a k čemu tento test slouží? Všechno Vám vysvětlíme a dozvíte se zajímavé informace.

Chodím Olomoucí
Portál, který umožňuje obyvatelům Olomouce upozorňovat vedení města na problémová místa pro chodce. I Vy se můžete podílet na bezpečnosti Vašeho města.

Život bez auta 
Zvládnete měsíc bez auta, i když ho využíváte téměř denně? A jak Vám to může změnit život? Zapojte se do výzkumu, nebo si přečtěte o Životě bez auta na našem blogu.

Program zajišťuje Katedra psychologie

Srdcem a hebrejštinou

Srdcem a hebrejštinou

Cesty židovské a izraelské
Izraelská okružní jízda vás provede po nejzajímavějších místech v zemi izraelské, kde vám na zastávkách nabídneme malé občerstvení z blízkovýchodní kuchyně. Stejně tak cesta napříč cyklem židovských svátků bude obohacená o prvky aškenázské kuchyně. Kreativní duše potěší originální pexeso s judaistickou tématikou, vedle toho budou na programu i další hry spojené s hebrejskou abecedou. Budete se moci dotknout papírových srdcí knih vyšlých oficiálním tiskem či ruční tvorby. Naše cesty daleké i blízké mají jeden cíl - rozradostnit vás.

Program zajišťuje Centrum judaistických studií

Pekelně ostrý stánek

Pekelně ostrý stánek

Prezentace Pekelníka, který pěstuje ty nejpálivější papričky na světě. Těšit se můžete na ochutnávky toho nejpálivějšího chilli, informace o různých odrůdách, přehlídku nových kříženců papriček nejpodivnějších tvarů a barev a také na molekulární model kapsaicinu, sloučeniny, která způsobuje pálivost papriček.

Krátké filmy z festivalu Academia Film Olomouc

Krátké filmy z festivalu Academia Film Olomouc

II. patro / Malý sál
Výběr toho nejlepšího ze Soutěže krátkých filmů populárně-vědeckého festivalu AFO. Smyčka několikaminutových, ovšem strhujících snímků z neustále překvapujícího světa vědy.

Změna programu vyhrazena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneři Noci vědců v Pevnosti poznání:

 

 

Vstupné

Dospělí (4 expozice): 160 Kč
Snížené (děti, studenti, senioři): 130 Kč

Rodinné (dospělý+děti):
1+2: 380 Kč | 2+1: 410 Kč 
2+2: 520 Kč | 2+3: 640 Kč

Skupinové: 110 Kč
1 expozice: 50 Kč
Gyroskop: 50 Kč
Planetárium:
V týdnu 140 Kč (ke vstupence do expozic za 80 Kč) 
O víkendu jako součást doprovodných aktivit

Víkendové zvýhodněné vstupné: 3 aktivity za 1 cenu 140 Kč

Můžete u nás platit kartou a Unišek+

Kontakt

E-mail: info@pevnostpoznani.cz
Tel.: 585 634 145

Pevnost poznání Olomouc
(Areál Korunní pevnůstky)
17. listopadu 7
779 00 Olomouc

GPS: 49,592896 17,257982
Pevnost má bezbariérový přístup

© Všechna práva vyhrazena Pevnost poznání 2015-2023 | admin | Zásady ochrany osobních údajů (GDPR)