Web Analytics

Srdečně zveme na festival Země na talíři! Podívejte se na program

  • Úvod
  • Aktuality
  • Srdečně zveme na festival Země na talíři! Podívejte se na program
V Olomouci se v úterý 10. a ve středu 11. října, uskuteční 2. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Tato přehlídka upozorňuje na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je potřeba hledat už nyní.

Festival v Olomouci pořádají nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, besedy, workshopy a „odpovědnou večeři“ v Pevnosti poznání a v kině Metropol.

„Sázíme jako jedinci i jako společnost na iluze nebo iluze dokonce sami vysazujeme?“  Tak zní motto letošního ročníku festivalu, který je ve světě známý pod názvem Aliment Terre. Olomoucká část této přehlídky nabídne celkem čtyři dokumentární snímky. Jejich tvůrci se zamýšlejí nad tím, jak zemědělství ovlivňují klimatické změny, co nám může přinést ekologické hospodářství, jaké důsledky má pro životní prostředí nadměrný rybolov a jak ničí životy Afričanů násilné zábory půdy.

Sledujte program festivalu Země na talíři v Olomouci: 

Úterý 10. 10. 2017

13:30 –  15:30 Workshop Kvasíme, co se dá (100 Kč, rezervace nutná)

15:30 –  17:00 Film Mrtví osli se hyen nebojí

Režie: Joakim Demmer, Švédsko, Finsko a Německo | 2017 | anglicky / české titulky | 80 min
Zlato má novou barvu – zelenou. Ve snaze o vyšší zisky do státní pokladny etiopská vláda pronajímá miliony hektarů své zemědělské půdy zahraničním investorům. Sen o prosperitě má však velmi stinnou stránku. Setkáními s investory, úředníky světových organizací, rozvojovými pracovníky, vystěhovanými zemědělci i pronásledovanými novináři, celovečerní snímek Mrtví osli se hyen nebojí usiluje o odhalení skutečných dopadů záborů půdy na životy místních lidí. Pomocí poutavé investigativní žurnalistiky se rozkrývá příběh honu za novým zlatem, v jehož středu leží Etiopie, která si tímto způsobem možná rozprodává vlastní budoucnost.

17:00 –  17:30 Beseda dr. Zdeněk Opršal, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

17:30 –  19:00 Film Děkujeme za déšť

Režie: Julia Dahr, Norsko, Keňa a Velká Británie | 2017 | anglicky / české titulky | 90 min

Když před pěti lety vzal poprvé do ruky kameru sympatický keňský farmář Kisilu, aby začal dokumentovat život své rodiny a okolní vesnice, nebylo možné očekávat, jak silný příběh z jeho vyprávění vzejde. Výsledkem je podmanivý příběh odhodlání, pokory a tvrdé práce. Ale také příběh boje proti klimatické změně. Když jednoho dne jeho domov zasáhne zničující bouře, Kisilu se rozhodne vyzvat lidi ve své komunitě k akci. Ta ho zavede až na samý vrchol politické debaty.  Snímek Děkujeme za déšť je výpovědí věčného optimisty, který však v boji o zelenější svět otestuje vlastí limity i překážky systému, ve kterém žijeme.

19:00 –  19:30 Beseda dr. Alexander Ač, Ústav výzkumu globální změny

20:00 – 22:00 Odpovědná večeře s hosty (vhodná pro vegany, 150 Kč, rezervace nutná), kteří budou hovořit o různých aspektech produkce potravin vyprávět příběh podávaného menu a zároveň odhalovat, co všechno se skrývá za jídlem.

Hosté: Ing. Karel Dušek CSc. (pěstování rostlin ve vodě), Mgr. Alexander Ač, Ph.D. (změny klimatu a jejich vliv na zemědělství), Mgr. Marek Kvapil (semenaření a staré odrůdy plodin) Mgr. Renata Placková (Biokluby), Mgr. Petr Gola (pěstování bez chemie)  


Středa 11. 10. 2017

14:30 -16:30 Workshop Ekologicky šetrné praní (100 Kč, rezervace nutná)

15:45 – 17:00 Workshop Tipy a triky jak pěstovat bez nákladů a chemie (zdarma, rezervace nutná)

17:00 – 18:30 Film Ryba, kterou jím

Režie: Neil Docherty, USA | 2017 | anglicky / české titulky | 83 min

Oceán působí jako nekonečný – a podněcuje iluzi, že stejně takové jsou jeho zdroje. Kvůli nadměrnému, neregulovanému rybolovu a rostoucímu apetitu lidí po celém světě dochází k rychlému ztenčování populací ryb i ničení přirozených stanovišť řady mořských živočichů. Spisovatel a nadšený rybář Paul Greenberg se při hledání odpovědí na otázky udržitelnosti lovu ryb i vlivu jejich konzumace na lidské zdraví vydává na dobrodružnou výpravu do míst, kde problémy rybolovu vznikají, a pátrá po jejich možných řešeních. Film Ryba, kterou jím však není jen příběhem jednoho muže a jeho cesty. Jedná se o snímek, který by měl vidět každý, komu někdy ryba na talíř také připluje.

18:30 -19:00 Beseda doc. Martin Rulík, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

20:00 – 21:30 Film  Sustainable: Potraviny v jiném světle (projekce v kině Metropol)

Režie: Matt Wechsler, USA | 2016 | anglicky / české titulky | 92 min

Pozitivní příběh naděje a přeměny. Příběh o vášni a o slibu, že lze společnou snahou naše zemědělství uzdravit ještě za našeho života. Celovečerní snímek Sustainable: Potraviny v jiném světle skvěle proplétá analýzu západního systému výroby a spotřeby potravin se silným příběhem jednoho mimořádného a charismatického zemědělce, který je odhodlán proti krizi v zemědělství bojovat. Film zprostředkovává pouť všemi čtyřmi ročními obdobími a hledá odpověď na to, jakou hodnotu mají zodpovědné praktiky v zemědělství, v oblasti zdraví společnosti i v udržitelném modelu ekonomiky.

21:30 – 22:00 Beseda doc. Pavel Nováček, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

 

 

 

Vstupné

Dospělí (4 expozice): 160 Kč
Snížené (děti, studenti, senioři): 130 Kč

Rodinné (dospělý+děti):
1+2: 380 Kč | 2+1: 410 Kč 
2+2: 520 Kč | 2+3: 640 Kč

Skupinové: 110 Kč
1 expozice: 50 Kč
Gyroskop: 50 Kč
Planetárium:
V týdnu 140 Kč (ke vstupence do expozic za 80 Kč) 
O víkendu jako součást doprovodných aktivit

Víkendové zvýhodněné vstupné: 3 aktivity za 1 cenu 140 Kč

Můžete u nás platit kartou a Unišek+

Kontakt

E-mail: info@pevnostpoznani.cz
Tel.: 585 634 145

Pevnost poznání Olomouc
(Areál Korunní pevnůstky)
17. listopadu 7
779 00 Olomouc

GPS: 49,592896 17,257982
Pevnost má bezbariérový přístup

© Všechna práva vyhrazena Pevnost poznání 2015-2023 | admin | Zásady ochrany osobních údajů (GDPR)