Web Analytics

Potraviny minulosti i budoucnosti. Přijďte se inspirovat i ochutnávat!

  • Úvod
  • Aktuality
  • Potraviny minulosti i budoucnosti. Přijďte se inspirovat i ochutnávat!
| rostanetek |

V rámci Garden Food Festivalu, který se koná 14. a 15. května ve Smetanových sadech, jsme pro vás připravili doprovodný program o potravinách minulosti i budoucnosti. V Laudonově sále a v expozici Věda v pevnosti  se bude v sobotu 14. května mluvit o jídle.

přednášky v Laudonově sále

14.00 Tomáš Sedláček – „Strava míru v době víru“
„V dnešní době válek, hladomoru a zbytečného utrpení zvířat hledáme etické
a bezbolestné varianty, jak nasytit lidi a zvláště pak co nejohleduplněji k přírodě.
Veganství je jedna z cest jak to provést.“. Více o autorovi: http://vegantom.webnode.cz/

15.00 Jakub Krejčík – „Superpotraviny budoucnosti“
Jakub Krejčík jako autor prvního českého futuristického jídla z laboratoře, které
pojmenoval MANA. Originální projekt se dostal do TOP 30 v soutěži Nápad roku 2014 a má stále více
příznivců. Připravena bude také malá ochutnávka.

16.00 Veronika Chládková a Kateřina Balcarová – „Místo vejce banán
a Místo kapra hlíva“
Veronika Chládková je vystudovaná historička, která svou vášen našla v pečení
a vaření. S kamarádkou Kateřinou Balcarovou napsaly dvě populární veganské
kuchařky, které jsou zároveň průvodcem světem rostlinné stravy. Připravena
bude také malá ochutnávka. Knihy bude možné koupit.

interaktivní prezentace a ochutnávky

Upečte si svůj kváskový chleba (Jana Berková)
Dozvíte se, co je kvásek a jak se s ním vaří i peče. Budete si moci uhníst svůj
kváskový chleba, který si pak doma upečete. V prodeji bude také první Kvásková
kuchařka. Kvásek živý i sušený k ní dostanete jako dárek. Můžete se s autorkou
poradit, ochutnávat a tvořit po celý den.

„Kuchyně v dějinách … aneb o rozličných krmích, kterak se užitečně
s chutí strojiti mají“
Pro návštevníky budou připraveny informace o tom, jak stolovali a co jedli naši
předkové od antiky až po válečné období. Některé recepty budou moci odvážní
jedlíci ochutnat. Menu se bude skládat např. z protektorátní bramborové
vánočky, krému z ničeho, středověké kaše a lahodného moku na zahřátí.
Ve spolupráci s Cechem studentu historie.

Pevnost poznání najdete také na Garden Food Festivalu ve Smetanových sadech, kde v sobotu i v neděli zajišťujeme program pro dětské návštěvníky. 

Více na www.gardenfoodfestival.cz